Informatii utile

Formele apei:

Apa se gãseseste sub diverse forme în naturã: vapori de apã si nori în atmosfera, valuri si aisberguri în oceane, ghetari la latitudini mici sau altitudini mari, acvifere sub pãmânt, râuri sau lacuri. Circuitul apei în naturã este fenomenul prin care apa este transferatã dintr-o forma într-alta, prin evaporare, precipitatii si scurgeri de suprafatã.

Datoritã importantei pe care o are (în agriculturã, dar si pentru omenire in general), apei i s-au dat diverse nume in functie de formele pe care le ia. Ploaia e cunoscutã în majoritatea tãrilor, pe când alte forme sunt mai putin întâlnite, si pot fi surprinzãtoare când sunt vãzute prima datã. Exemple sunt: grindina, zãpada, ceata, roua sau chiciura. Un fenomen conex este curcubeul, întâlnit atunci cand lumina se refractã prin particulele de apã din atmosferã.

Apa de la suprafata globului joacã roluri importante in evolutia umanã; râurile si irigatiile asigurã aportul de apã pentru agriculturã, sunt suport pentru transportul maritim sau fluvial, fie comercial sau de agrement. O apã cu insuficienti nutrienti se numeste oligotrofã. Scurgerea apei pe suprafata terestrã este mecanismul prin care eroziunea sculpteazã mediul natural, duce la crearea vãilor si deltelor cu suprafete fertile favorabile dezvoltãrii de centre umane. De asemenea, apa se infiltreazã in sol, ajungând în pânza de apã freaticã. Aceastã apã freaticã ajunge din nou la suprafatã sub forma izvoarelor, sau a izvoarelor termale si gheizerilor. Apa freaticã este de asemenea extrasã artificial prin puturi si fântâni. Deoarece apa poate contine numeroase substante diferite, poate avea gusturi sau mirosuri foarte diferite. De fapt, oamenii si  animalele si-au format simturile pentru a putea evalua calitatea apei: de obicei, animalele evitã apa cu gust sãrat (apã de mare) sau putred de mlastinã preferând apa unui izvor montan sau apa freaticã.

Apa - element vital:

Apa este necesarã pentru fiecare functie a corpului omenesc si trebuie consumatã zilnic pentru a fi sãnãtos. Continutul de apã din corp este de aproximativ 70%: sângele – 85%, muschii – 75%, creierul – 83%, plãmânii – 86%, oase 20%, rinichii – 83% si ochii – 95%.

Apa este necesarã pentru digestie, absorbtia nutrientilor, circulatie, lubrefiere si eliminare. Apa este un agent de spãlare si curãtare pentru organism. Ea usureazã transportul toxinelor de la celule si tesuturi si în final eliminarea lor prin rinichi si transpiratie. Ca o componentã majorã a plasmei din sânge, apa este necesarã în transpotul nutrientilor cãtre fiecare celulã din corp.

Dacã organismul este deshidratat, apa va fi luatã de la organele mai putin vitale si transportatã cãtre zonele critice cum ar fi sistemul cardiovascular, sistemele nervos si muscular. Consumul unei cantitãti insuficiente de apã va duce în timp la deshidratare cronicã afectând pH-ul corpului si cauzând grave probleme de sãnãtate.

Cantitatea minimã de apã necesarã organismului uman este de 5 litri în 24 ore, din care circa 2 litri o reprezintã apa consumatã ca atare. Cantitatea de apã consumatã creste în conditiile unui mediu cald sau al unei activitãti fizice mai intense. Sucurile naturale din fructe, laptele, bãuturile fãrã cofeinã, fructele si legumele sunt  surse valoroase de apã. Bãuturile alcoolice si cele care contin cofeinã, chiar dacã au apã, contin si diuretice care determinã ca în final, organismul sã piardã mai multã apã decât asimileazã.

Consumul zilnic a 2  litri de apã poate avea urmãtoarele efecte benefice:

  1. ajutã digestia si împiedicã cresterea aciditãtii la nivelul stomacului;
  2. ajutã în toate procesele de metabolim;
  3. stabileste la nivel optim procesele de curãtare ale organismului;
  4. întãreste inima si circulatia;
  5. îmbunãtãteste capacitatea de apãrare a organismului;
  6. activeazã sistemul nervos si scade predispozitia la stres;
  7. creste capacitatea de concentrare ;
  8. asigurã prospetime si elasticitate pielii.

Corpul nostru are nevoie de apã pentru a elimina materialele toxice care ne înconjoarã si produsul final al metabolismului. Dacã acest lucru nu are loc, organismul inevitabil îsi creste aciditatea. Deseul nu se transportã, ci se acumuleazã în formã de cristale în tesuturi si în articulatii, si primul semn de avertisment al acestuia este durerea care apare. Conform pãrerii majoritãtii specialistilor, cea mai potrivitã pentru dezintoxicarea organismului este apa sãracã în minerale.

Maladiile cauzate de consumul de apã decimeazã anual peste 16,5 milioane de copii cu vârsta cuprinsã între 0 – 5 ani, iar 57% din oamenii internati suferã de boli provocate de apã. Apa dulce disponibilã suferã an de an procese de pierdere a calitãtilor naturale prin intense procese de poluare.

Apele utilizate de om, indiferent pentru care scopuri, se încarcã cu diferite elemente chimice, fizice sau biologice care modificã compozitia naturalã a apei în asa mãsurã încât aceasta nu mai poate fi folositã decât în scopuri industriale.

Apa din punct de vedere chimic:

Din punct de vedere biologic, apa are numeroase proprietati indispensabile proliferarii vietii, care o deosebesc de celelalte substante. Apa îsi îndeplineste acest rol, permitând compusilor organici sa reactioneze în moduri care sa permita în cele din urma replicarea. Este un bun solvent si are o tensiune superficiala ridicata, permitând astfel miscarea compusilor organici si a organismelor vii.

Apa este cel mai intalnit si cel mai important solvent din lumea vie, ea dizolvand electroliti(saruri, acizi, baze).Apa formeaza solutii in care acesti compusi sunt ionizati.Apa poate dizolva numeroase substante organice si anorganice care contin atomi care pot forma punti de hidrogen cu moleculele de H2O.Numeroase reactii printre care si cele biochimice din organismele vii, reactii care constituie la un loc viata, au loc in solutie apoasa.

 

STIATI CA...

...Apa are memorie: 

O proprietate interesanta si putin cunoscuta a apei este memoria apei. Se pare ca apa este capabila sa stocheze informatii intr-un mod care nu poate fi explicat de fizica si chimia clasica, prin aranjarea intr-un mod specific a moleculelor de apa dupa anumite modele. Memoria apei in comparatie cu memoria metalului e de miliarde de ori mai incapatoare.

Apa are cea mai buna memorie din toate substantele de pe pamint. Memoria apei este fenomenul care sta la baza homeopatiei.Ape e materie cosmica. De fapt apa e un electrolit excelent pentru propagarea energiei cosmice omniprezente. Apa cea mai buna e apa care propaga cel mai bine energia cosmica.  

Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Instrumente Structurale

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro